Hypotheken | Bureau mr. de Bruin

Woningverhuurhypotheek

Ofwel je hebt al een eigen huis met een hypotheek daarop en je besluit dat huis te gaan verhuren. Ofwel je besluit een huis te kopen met als doel dat te gaan verhuren. In beide gevallen heb je een woningverhuurhypotheek nodig.

woningverhuurhypotheek

Dat betekent dus dat wanneer je al een lopende hypotheek hebt, je die zult moeten aflossen. Je moet er een woningverhuurhypotheek voor in de plaats moet nemen. Het is niet toegestaan een huis waarop een “gewone” hypotheek rust, te gaan verhuren. Let op: de gebruikelijke regels bij het vervroegd aflossen van je oude hypotheek zijn ook hier van toepassing.

Welke bijzondere punten spelen er bij een woningverhuurhypotheek?

  • Lang niet alle geldverstrekkers verstrekken ook woningverhuurhypotheken. Het aantal aanbieders dat dat wél doet is relatief klein. Dat komt doordat een woningverhuurhypotheek specifieke kennis (ook voor de geldverstrekker) vraagt. Niet elke geldverstrekker heeft er trek in dat specialisme te gaan ontwikkelen.


  • Je verhuurt je huis om op twee manieren rendement te maken. Op de eerste plaats doordat het huis zelf in de loop van de tijd steeds meer waard wordt (het indirecte rendement). Op de tweede plaats doordat je maandelijkse huurinkomsten minus de kosten die je maakt aan bijvoorbeeld onderhoud, hoger zijn dan de hypotheeklasten. Het huis levert dus iedere maand geld op (het directe rendement). Dat betekent in het algemeen een uitstekende belegging, zeker in een tijd van stijgende huizenprijzen en een oplopend tekort aan (huur-)woningen. De markt voor koopwoningen kan instorten. Jij hebt  daar dan geen last van zolang je je huis maar niet verkoopt, en doorgaat met verhuren. Daarom is het in het algemeen niet verstandig een huis te kopen en te verhuren voor slechts een paar jaar. Dat geldt overigens voor de meeste beleggingen.


  • Een huis verhuren is niet alleen maar geld verdienen. Je bent verhuurder en hebt dus ook alle perikelen die vast kunnen zitten aan verhuur. Denk aan niet-betalende huurders of huurders die er een bende van maken. Overigens zijn er gespecialiseerde bureaus die je kunnen begeleiden bij het vinden van de juiste huurder. Dan heb je naar veel verhuurderszaken vrijwel geen omkijken meer.


  • Bij het aanvragen van deze hypotheek mag je rekening houden met de (verwachte) huurinkomsten als onderdeel van je inkomen, maar niet voor de volle bedragen. Elke aanbieder heeft daar zijn eigen normen voor. Wij kennen die verschillen en kunnen snel zien bij welke geldverstrekker jij het beste af bent.


  • Wees er op bedacht dat er een onderscheid bestaat tussen het verhuren in de sociale sector en verhuren in de vrije sector. Daarbij speelt niet alleen de huurprijs die jij in gedachten hebt een rol. Van veel belang zijn de kwaliteit en de eigenschappen van de te verhuren woning. Die worden gewaardeerd op basis van een puntenstelsel. Als blijkt dat de woning in de sociale sector valt, geldt dat ook als jij een huurprijs hebt afgesproken die ver boven de grens van de sociale sector ligt. Je huurprijs moet dan (sterk) naar beneden. Het is dus zaak om hier vooraf terdege rekening mee te houden.


  • Sinds 2016 is het mogelijk om een huurcontract voor beperkte tijd, maximaal 2 jaar, te sluiten. Daarvóór bestond die mogelijkheid niet, waardoor veel verhuurders bang waren hun huurder “er niet meer uit te krijgen”. Dat is nu dus veel beter mogelijk.