Hypotheken | Bureau mr. de Bruin

Startershypotheek

Een startershypotheek is een hypotheek voor mensen die voor de eerste maal een huis gaan kopen. De aanvraagprocedure is gelijk aan die van een reguliere hypotheek.

startershypotheek

Deze groep heeft het niet makkelijk op de woningmarkt en ook niet op de hypotheekmarkt. Reden: er is al jaren een schreeuwend tekort aan huizen en al helemaal aan betaalbare huizen. En ook met hypotheken hebben starters het niet eenvoudig: Sinds enkele jaren mag de hypotheek niet hoger zijn dan 100 % van de waarde van de woning. Stel dus dat je een huis van 2 ton gaat kopen. Dan mag je hypotheek ook maximaal 2 ton zijn (of minder als je inkomen die 2 ton niet toelaat). Voor de bijkomende kosten moet je dus eigen middelen hebben, maar als je jong bent heb je meestal nog geen hoog inkomen om van te sparen.

Alles bijeen is het lastig om als starter een huis te kunnen vinden en dan ook nog te kunnen betalen. En dat vinden van een huis is er niet bepaald makkelijker op geworden na de forse prijsstijging van woningen in de afgelopen jaren. De huizenprijzen zijn gestegen, maar de salarissen niet in dezelfde mate.

Startershypotheek - speciale aandachtspunten

Zijn er ook nog lichtpuntjes voor starters te vinden? Jazeker. Je kunt denken aan de volgende punten.

Er bestaat een starterslening waar de overheid je mee helpt. Die wordt uitgevoerd in een samenwerking tussen de centrale overheid en jouw gemeente. Hij is bedoeld om het gat te overbruggen tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. De overheid verstrekt de  Starterslening op soepele voorwaarden. Zo heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet je die aanvragen in de gemeente waar je het huis wilt kopen. Dat kan een andere gemeente zijn dan waar je nu woont.

Wellicht kunnen je ouders helpen, met een gift. Daar worden wel een paar voorwaarden aan gesteld, maar voldoe je daar aan dan kunnen je ouders op een fiscaal vriendelijke manier die gift verstrekken.

Wat ook kan (als je vermogende ouders hebt en zowel jij als je ouders dat willen), is dat je een hypotheek afsluit bij je ouders. dan gelden niet de verstrekkingsregels die wel voor de banken gelden. Kijk wel uit dat de lening die je met je ouders afspreekt, niet te hoog is, want je moet ook nog gewoon leven.

En nog een alternatief is, dat niet jij het huis koopt, maar dat je ouders dat doen en het vervolgens aan jou (al dan niet samen met andere mensen) verhuren, met de afspraak dat je het te zijnertijd van hen mag kopen.

Je ziet, er zijn mogelijkheden, maar lastig blijft het. Als je serieuze plannen hebt, wil ik daar graag eens met je over praten.