Hypotheken | Bureau mr. de Bruin

Sale and lease back (verkopen en weer terughuren)

Dit is geen hypotheekvorm, maar een alternatief voor blijven wonen in het huis waar je eerst eigenaar van was. Je verkoopt en huurt weer terug, de gangbare engelse term hiervoor is sale and lease back.

sale and lease back

Bij deze constructie verkoop je je huis aan een ander, maar je blijft er zelf, als huurder, in wonen. Die “ander” is een bedrijf dat je huis opkoopt. Je bent dus vanaf dat moment geen eigenaar meer. Je hebt ook geen zorg meer voor het onderhoud van de woning. En je geniet huurbescherming. Dat zijn dus mooie voordelen voor als je geen eigenaar meer van je huis wilt zijn.

Er is ook een nadeel: de nieuwe eigenaar wil op enig moment wel winst kunnen maken op het huis, als hij het weer verkoopt. Dat betekent dus dat hij aan jou niet de verkoopprijs biedt die het huis waard is, maar een lagere. Als jij nog maar korte tijd in het huis wil blijven wonen, is dat te overzien. Maar wil je er nog heel lang wonen, dan profiteer je dus niet zelf van de toekomstige waardestijgingen. Overigens heb je evenmin last van toekomstige waardedalingen.
Daarom kun je niet in het algemeen een uitspraak doen of het verstandig is over te gaan tot lease and sale back. Elk geval is anders. Veel hang er af van jouw persoonlijke wensen. Wij zullen je graag van dienst zijn om alle voors- en tegens af te wegen.

Technisch werkt Sale and lease back als volgt: je verkoopt de woning en ontvangt dus de verkoopprijs. Daarmee los je de bestaande hypotheek af en van de rest leef je. Je betaalt echter wel huur. De vraag is of je die huur ook nog kunt en wilt betalen als je een aantal jaren verder bent en de opbrengsten van de verkoop hebt opgemaakt.

Daarom is dit product met name geschikt als je al van tevoren weet dat je een beperkt aantal jaren nog in het huis wilt blijven wonen. Wil je er tot je dood blijven wonen (en duurt dit naar verwachting nog wel even), dan zijn andere constructies vaak beter.