Hypotheken | Bureau mr. de Bruin

Bijkomende kosten

Als je een huis gaat kopen, of een bestaande hypotheek gaat verhogen, dan heb je niet alleen te maken met de kosten voor het huis zelf of het bedrag waarmee je je hypotheek wilt aanpassen. Er bestaan ook bijkomende kosten als je een huis gaat kopen.  Die noemen we hieronder.

Extra kosten bij een hypotheek

Overdrachtsbelasting

Standaard 2%, soms 8%. Maar er is goed nieuws: M.i.v. 2021 is de overdrachtsbelasting voor een grote groep starters afgeschaft. Meer daarover lees je in mijn speciale blog daarover.

NHG provisie

Als je gebruik maakt van NHG (een financieel vangnet voor een eventueel verkoopverlies buiten jouw schuld), betaal je daarvoor een provisie. Die is in 2021 0,7% van de hypotheek. Bij een hypotheek van 2 ton, betekent dat dus € 1.400,–. Ook over NHG heb ik een blog gemaakt.

De notaris

Die gaat minimaal 1 akte voor je opmaken: een hypotheekakte (daarmee wordt de hypotheek vastgelegd) en als het gaat om de aankoop van een woning ook een leveringsakte een leveringsakte (daarmee word je eigenaar van het huis). De notaristarieven lopen uiteen, maar reken op zo’n € 1.500,– voor die twee aktes samen. Als je zelf geen notaris hebt en wilt dat wij er eentje voor je zoeken, dan is dat uitzoeken voor jou kosteloos.

De financieel adviseur

Dat is degene die jouw hypotheek heeft verzorgd. Iedere adviseur hanteert zijn eigen tarieven, maar reken op zo’n € 2.500,–.

De taxateur

Als je een bestaand huis koopt (dus geen nieuwbouw), dan zul je in veel gevallen een taxatie moeten laten uitvoeren. De bank wil namelijk weten wat de reële waarde van de woning is. Je kunt beter niet zelf een taxateur inschakelen. Er worden namelijk eisen gesteld aan zo’n taxatie en één daarvan is dat de taxateur niet te ver uit de buurt van de woning gevestigd moet zijn. De prijs van een taxatie varieert van zo’n € 400,– tot € 700,–. Het uitzoeken van een taxateur doen wij kosteloos voor je, dat zit inbegrepen in de fixed fee die wij met jou afspreken.

Hoe ga je die bijkomende kosten betalen?

Er zijn dus nogal wat bijkomende kosten bij een hypotheek. De vraag is hoe je die gaat betalen. Er zijn een paar mogelijkheden.

Sparen. Dit is verreweg de beste methode. Je hebt dan eigen middelen. Begin er dus tijdig mee. Let op: je moet niet alleen aantonen dat je eigen middelen hebt (en dat die voldoende zijn), maar je moet ook het ontstaan ervan aannemelijk maken. Een week ervoor een bedrag van je ouders hebben gekregen zonder enige onderbouwing wordt dus niet geaccepteerd.

Schenkingen van bijvoorbeeld ouders. Super natuurlijk. Als jij en je ouders aan de voorwaarden voldoen, kan dat ook nog eens fiscaal gunstig. Let op: met “schenking” bedoel ik hier ook echt een schenking. Geen lening dus.

Lenen. Over het algemeen de minst aan te raden route. Daarbij maakt het niet uit of je leent bij een kredietinstelling of bij bijvoorbeeld ouders of vrienden. De bank gaat in alle gevallen rekening houden met het bestaan van die lening. Die verlaagt het maximaal haalbare bedrag dat je bij de geldverstrekker kunt krijgen.