Hypotheekverhoging

Je overweegt een hypotheekverhoging. Want je wilt bijvoorbeeld gaan verbouwen, of je wilt geld aan de overwaarde onttrekken om daarmee een eigen bedrijf te starten. Kortom: je zit boordevol plannen. Wat komt er dan aan te pas?

hypotheekverhoging

Die plannen kosten geld. Geen nood, je huis heeft voldoende waarde. Dus maar even snel de hypotheek verhogen. Dat blijkt tegen te vallen.  Het traject van een hypotheekverhoging is vrijwel gelijk aan het aangaan van een volledig nieuwe hypotheek. Het enige verschil is dat je niet op zoek gaat naar een andere aanbieder, want je blijft bij dezelfde bank als waar je al zit. Tenzij je besluit van de gelegenheid gebruik te maken je hypotheek elders over te sluiten.

Ook bij een verhoging geldt dat je het hele aanvraagtraject opnieuw moet doorlopen. De bank kijkt opnieuw naar inkomen en waarde van het onderpand (na verbouwing). De bestaande leningsdelen blijven ongewijzigd doorlopen, alleen het nieuwe stuk komt er bij.

Hypotheekverhoging in combinatie met NHG

Als je een hypotheek wilt waarop je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt hebben, dan geldt dat er een maximum bedrag is tot waar je die NHG kunt krijgen. Is je hypotheek hoger dan dat maximum, dan is geen NHG mogelijk, ook niet voor een gedeelte.

Wat dan soms gebeurt, is dat we de hypotheek in twee delen splitsen. We doen eerst het deel voor de aankoop van de woning, waarbij we onder dat maximumbedrag blijven en dus NHG kunnen krijgen. Dat stuk wordt eerst helemaal afgewikkeld. Vervolgens voeren we de hypotheekverhoging door. Dat doen we door de net gesloten hypotheek te verhogen met een extra deel voor de verbouwing. Over dat meerdere kunnen we dan dus geen NHG meer krijgen, maar het eerste deel blijft gewoon in stand. We hebben natuurlijk dan wel vooraf bekeken of de hele constructie op basis van inkomen en onderpand haalbaar is..